Jord, vatten och skötsel

JORD

Avokadon tycker inte om att vara ”blöt om fötterna” utan vill ha väldränerad jord. Jag brukar därför allt lägga ett litet lager av lecakulor i botten på krukan. Sen gör jag en egen jordblandning bestående av:

  • 3 delar planteringsjord
  • 1 del perlit, en jordförbättrare som främjar syreupptagningsförmågan
  • 1 del sand eller grus

Efter omplantering så brukar jag vänta ca 4 veckor innan jag börjar vattna med näring. Därefter får avokadon en liten dos näring per vecka februari-september.

PH-VÄRDE

PH-värdet bör ligga på 6-6,5. Det finns en enkel mätare som du bara sticker ner i jorden för att få ett värde. Den finns att köpa på t ex Granngården för under hundralappen. Om värdet är för högt så har jag läst att det går att sänka med citronsaft, har dock inte provat själv.

VATTNING

Avokadon är känslig för övervattning. Jag vattnar igenom plantan ordentligt och häller bort det vatten som runnit ut på fatet. Om plantan står i vatten skadas rötterna och den kan drabbas av rotröta.

Vårt vatten kan bestå av för mycket klor vilket påverkar plantan negativt. Har du möjlighet att ta regnvatten både för att vattna och duscha plantan med, så mår den mycket bättre.

ÖVERVINTRING

Under vinterhalvåret mår avokadon inte bra av att stå i våra torra varma rum. Jag sätter mina avokados i ett svalt rum i källaren med en växtlampa. Alla får dock inte plats så då får jag sätta dem på andra svala platser. Jag sprayduschar dem ofta och ibland åker de in i den riktiga duschen.

AVOKADO UTOMHUS

En avokado som stått inne måste avhärdas innan den kan sättas i solen. Jag brukar låta mina stå i 2-3 veckor med fiberduk eller på en skuggig plats innan jag sätter dem i solen. Plantan kan växa i halvskugga men föredrar att stå i full sol. Avokadon vill stå i väldränerad jord så det är en fördel att plantera i lutning eller på en plats som är högre än marknivån.