Blomning

Att få en avokado som är odlad från kärna här hemma att blomma är väldigt ovanligt. Det kan ta upp till 20-30 år efter vad jag läst.

Jag har själv inte lyckats få någon av mina egna avokados att blomma ännu. Ett sätt att påskynda blomning kan vara att ympa in en ympkvist från en äldre planta på en ung planta. Detta har jag provat ett antal gånger. Vill ni se hur jag gör och vad som händer så titta vidare under menyn ympa och jag visar också på mitt instagramkonto @odlarinnan hur jag gör.

Avokadoblomman är lite speciell. Den blommar under 2 dagar och första dagen öppnar den sig som man eller kvinna beroende på om det är typ A eller typ B. Dag två öppnar den sig som det motsatta könet. Pollinering underlättas av att plantera en typ A och B intill varandra.

Den planta som jag fått att blomma hos mig är en Hass ,typ A, där blomman är kvinna dag ett och man dag två. Jag använde en pensel för att hjälpa till med pollineringen. En liten söt avokadofrukt fick jag fram. Den trillade tyvärr av när den var i storlek med en lillfingernagel, men så roligt att se att det fungerade!

Min första avokadofrukt jag lyckats få fram genom pollinering.